Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Bengt Malmgren
/ Categories: CCR

Karismatisk förnyelse i Rom - Reportage i Dagen

Tidningen Dagen har gjort ett trevligt reportage om det karismatiska Rom. Bl.a. har man varit i kyrkan Santa Anastasia och deltagit i en karismatisk mässa, och man har intervjuat Oreste Pesare, direktor för Katolska karismatiska förnyelsens (ICCRS) internationella kontor i Vatikanen. Oreste berättar att det finns över 200000 karismatiska katoliker i Italien, och i hela världen räknar man med att 150 miljoner katoliker har upplevt den helige Andes dop under de 45 åren sedan den katolska karismatiska rörelsen föddes.

Oreste berättar för Dagen sin personliga historia:

"1984 var han 24 år, drack och knarkade när han greps av polisen och sattes i häkte. Där, i arresten, när allt kändes nattsvart och hopplöst, bad han till Gud, för vad han trodde kanske var sista gången: ”Herre om du inte hjälper mig den här gången, kommer jag inte att behöva dig mer.”

–Då inträffade det ett mirakel. Polischefen kom in och sa: ”Jag vet inte vad som har hänt, men jag vill att du går härifrån. Jag vill aldrig mer se dig.” Plötsligt var jag ute på gatan. Den natten förändrades mitt liv dramatiskt. Jag kände ett enormt behov av bikt. Efter bikten grät jag i flera timmar utan att kunna sluta. Det var inte en gråt av smärta utan av förlösning. Någonting exploderade. Jag upplevde ett djupt helande.

–Senare kom jag i kontakt med en präst som berättade för mig om den helige Ande och vi började be. Jag kände lycka, jag grät och skrattade och fann mig själv tala i tungor. Vad jag upplevde var den helige Andes dop, ett personligt möte med Gud. Från det ögonblicket förändrades hela mitt liv."

Oreste kallar pingstvänner för ”våra äldre bröder och systrar” i Anden. Den katolska pingstväckelsen kom i spåren av Charles Parham och Azusa Street-väckelsen. Men det fanns också en föregångare inom den katolska kyrkan, nunnan Elena Guerra som i slutet av 1800-talet fick påven Leo XIII att uppmana hela kyrkan att be mer till den helige Ande.

–Det som är så fantastiskt är att den helige Ande arbetar på flera håll samtidigt. Den helige Andes styrka förnyar tron hos alla människor. I början var skepticismen mot den karismatiska rörelsen utbredd inom katolska kyrkan och den förekommer på sätt och vis fortfarande. I början kände vi oss ibland till och med närmare den evangelikala pingströrelsen än vissa traditionalistiska katoliker. I dag är vi accepterade av många, missförstådda av många och många är fortfarande skeptiska. Men vi har fått fullt erkännande av katolska kyrkans ledning och känner oss älskade av kyrkan och den helige Fadern. Vi tjänar kyrkan och vi älskar den djupt.

Läs hela intervjun här.

Previous Article Livet i den Helige Ande presenterat på Stiftsungdomsdagarna i Vadstena
Next Article Mera från 2012
Print
10766 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.