Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Bengt Malmgren
/ Categories: Uncategorized

Pentecost of the Nations 2-11 maj 2008 - för en ny Pingstens kultur

Globalt pingstfirande

Pentecost of the Nations är ett initiativ av ICCRS att Karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan i hela världen skall svara på påvarna Johannes Paulus II´s och Benedikt XVI´s vädjan om att sprida "pingstens kultur" genom ett enda globalt pingstfirande men på många platser. Det är ett projekt i två delar: Pingstnovenan 2-10 maj med intensiv bön för Kyrkan och Världen, och ett festligt och högtidligt firande på pingstdagen den 11 maj med bön om den helige Andes gåva.

Påvarna Johannes Paulus II och Benedikt XVI: Främja "Pingstens kultur"

Katolska Karismatiska Förnyelsen i hela världen samverkar på initiativ av ICCRS till ett gemensamt pingstfirande. ICCRS har tagit detta initiativ därför att man vill att den världsvida katolska karismatiska förnyelsen skall frambära ett gemensamt vittnesbörd om pingsten verklighet som ett svar på påvarna Johannes Paulus II´s och Benedikt XVI´s vädjan om en ny "pingstens kultur" i kyrkan. (JPII, maj 2004 -  Benedikt XVI, Sept 2005).

 

 

     

Firandet är en frukt av 40 år med Karismatisk förnyelse i Katolska kyrkan, och att just ICCRS tar initiativet är som sig bör eftersom det är den organisation som med erkännande av den Heliga Stolen har till uppgift att koordinera och främja utbyte av erfarenheter bland karismatiska gemenskaper över hela världen.

Operation "Övre salen"

Såsom förberedelse iInför ett möte med Karismatiska förnyelsen och de nya rörelserna i kyrkan pingsten 2006 anbefallde påven Benedikt XVI "Operation Övre salen", och de sista åren har många människor på alla kontinenter deltagit i liknande böne-nätverk. ICCRS initiativ  - Pentecost of the Nations 2008 - for a new culture of Pentecost - innehåller två delar där första delen är ett bönenätverk, Operation Övre salen 2-10 maj samt ett firande på pingstdagen 11 maj.

DEL 1 OPERATION ÖVRE SALEN 2008: Vision: Katolska karismatiska förnyelsen över hela världen, tillsammans förenade i bön under 10 dagar   för en ny pingstens kultur!  På inrådan av den saliga Elena Guerra under 1890-talet bad påven Leo XIII de kristtrogna att fira en högtidlig pingst-novena (9 dagars bön) mellan Kristi himmelfärdsdag och Pingst  för de kristnas enhet.  Den först källådern till förnyelse är bön. Bönen sätter förbinder oss med Kristi Ande som "förnyar jordens ansikte" (den saliga Elena Guerra). Operation Övre Salen 2008 är en vision att Karismatiska förnyelsen i hela världen förenas i gemensam bön, dag och natt, ett sammanvävt bönenätverk runt hela världen med sakramental tillbedjan och förböner innan Pingst.

Globalt pingstdagsfirande 11 maj 2008

DEL 2 11 MAJ PINGSTDAGSFIRANDE 2008. Visionen innebär ett unikt firande organiserat av de olika nationella service-kommitteerna för Karismatiska förnyelsen och andra karismatiska grupper för Katolska karismatiska förnyelsen runt hela världen. - Att under ledning av den Helige Ande vittna om Pingstens kultur i den stora karismatiska familjen. Det är ett tillfälle till att samtidigt evangelisera och förkunna de goda nyheterna om Jesus i många olika länder i den Helige Andes kraft så att många människor på sitt eget språk kan höra förkunnelsen om Guds väldiga gärningar (jfr Apg 2:11).  Det är ett halvdags-möte med tid för karismatisk bön, ett eller två undervisningspass, vittnesbörd, högtidlig bön om den Helige Andes gåva och avslutning med gemensam lovsång till Guds ära.

Det är ett enda firande men på många platser. Internet- eller satelit-förbindelse mellan de olika platserna för att vittna om att den Karismatiska förnyelsen i hela världen verkligen är lovprisar Gud tillsammans och  förkunnar evangeliet till jordens yttersta gräns i den Helige Andes kraft.

   

 Firandet i Sverige

KKS arrangerar den svenska delen av detta världsvida pingstfirande. Del 1, pingstnovenan inleds med en bönevaka i Katolska domkyrkan i Stockholm 2 maj. Utöver det sker inga av KKS organiserade samlingar under novenan, men varje bönegrupp rekommenderas till lokala arrangemang i form avbönesamlingar eller bönekedjor i enlighet med novenans intentioner.

På Pingstdagen 11 maj inbjuder KKS till ett nationellt pingstfirande i S:ta Clara kyrka i Stockholm kl 14.00 - 18.00:

  • Kl 14.00 - 15.45: Undervisning, vittnesbörd, tillbedjan, förböner.
  • Kl 16.00 - 18.00 Ni skall få kraft när den Helige Ande kommer över er...  Vittnesbörd, förböner för Kyrkan, för enheten, för evangelisationen, för Sverige. Bön om den Helige Ande. Det hela avslutas med gemensam lovsång.

Böneintentioner

ICCRS har föreslagit följande böneintentioner:

  • För Kyrkan och påven Benedikt XVI: Om den Helige Andes kraft att förkunna det glada budskapet. (Apg 2:11)
  • För världen: Att alla folk skall komma till tro på  Kristus, Guds utsände och för de kristtrognas enhet (Joh 17:21)
  • För den Karismatiska förnyelsen 
    a) om trofasthet i att praktiskt leva utifrån och att dela med sig av det som är dess centrala kallelse: Dopet i den Helige Ande;
    b) om inbördes enhet mellan den Karismatiska förnyelsens många uttrycksformer över hela världen samt om enhet med hela Kyrkan;
    c) om att alla de olika projekt och tjänster i vilka den Karismatiska förnyelsen är involverad  skall bära frukt.
  • För ICCRS: För den vision och det uppdrag som ICCRS representerar, för organisationens fortlöpande arbete och stöd för den världsvida Karismatiska förnyelsen och om välsignelse över ICCRS´arbete och allla dess olika arrangemang.

folderA5

Previous Article KKS - Katolsk Karismatisk förnyelse i Sverige
Next Article Karismatiska katoliker i Påvliga rådet för lekmännen
Print
9023 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.