Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Lillemor Hallins nya bok "en lärobok i praktisk ekumenik"
Bengt Malmgren

Lillemor Hallins nya bok "en lärobok i praktisk ekumenik"

GUD KALLAR VANLIGA MÄNNISKOR - Om den andliga förnyelsen i Danderyd och Täby 1970-1990-tal

Ny bok av Lillemor Hallin:
GUD KALLAR VANLIGA MÄNNISKOR till att bygga upp hans rike. Om den andliga förnyelsen i Danderyd och Täby 1970-1990-tal.
(Isidor Nätverk och Data december 2019)

 
"Vi får se denna skrift som en lärobok i lokal ekumenik på den grundval som dopet ger oss" skriver Kardinal Anders Arborelius i förordet.
 

Lillemor Hallin tillhör dem som likt många andra fick ta emot den helige Ande på ett omvälvande sätt på 1960-talet och blev en del av den världsvida karismatiska våg som sköljt över kristenheten under 1900-talet den klassiska Pingströrelsen och karismatiska förnyelseströmmar i alla de kristna kyrkorna. Den helige Andes gåvor känner inga samfundsgränser och i spåren av den förnyelsen följde också ett starkt ekumeniskt engagemang. Även om man inte var ense i alla lärofrågor, så är det ett och samma dop, en och samma Ande och inget hindrar att man samverkar ekumeniskt i bönegrupper och olika sociala engagemang. Lillemor Hallin har varit engagerad i helande själavård och förbön i den ekumeniska rörelsen Helhet genom Kristus, och hon har varit en drivande person inom Katolsk karismatisk förnyelse i Sverige som ordförande i arbetsgruppen AKKS från 1987-2007.

I den nya boken beskriver hon det blomstrande ekumeniska samarbetet som alla kristna församlingar i Danderyd och Täby var involverade i under 1970-1990-tal och som frambringade många goda frukter i form av fysiskt och psykiskt helande, en fördjupad ekumenisk gemenskap, praktiskt socialt arbete med hjälp åt missbrukare, second-hand-butik och hjälparbete och mission.

En del pingstkarismatiska förnyelserörelser har blivit elitistiska, självförhärligande och gått överstyr på ett sätt som skadat människor vilket gett pingstvänner och karismatiker dåligt rykte eftersom det är avarterna man hör mest om, medan hälsan tiger still. Den helige Andes liv med personlig omvändelsen och en öppenhet för de karismatiska nådegåvorna hör till det grundläggande i det kristna livet, och Lillemor Hallins bok beskriver hur det kan fungera i vardagen när det är som bäst. Den helige Ande fanns med från början under kyrkans första tid som det beskrivs i Apostlagärningarna och det gäller också idag. Vi kan inte kopiera det som hände i Danderyd och Täby, men boken kan påminna oss om att en levande kyrkan  är beroende av att vi människor är öppna för den helige Andes verkan i våra liv, annars urartar kristendomen till tom ideologi och bräckliga människokonstruerade strukturer.

Boken är väl värd att läsa, precis som Apostlagärningarna är det både ett historiskt dokument som beskriver något som skett men också en inspiration här och nu till förnyelse i den helige Ande som ständigt gör allting nytt.

---------------------------

Boken kan beställas via bengt.malmgren@isidor.se sms o swish: 070-7212742 Pris 210 kr, frakt ingår.

Erbjudande: Både den nya boken Gud kallar vanliga människor + kompendiet Något om Katolsk Karismatisk Förnyelse i Sverige 1972-2007 för 230 kr inkl frakt.

 

Previous Article Karismatisk förnyelse i Katolska kyrkan. Nyhetsbrev augusti 2019
Next Article Litteraturtips
Print
7987 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.