Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Vad är CHARIS?
Bengt Malmgren
/ Categories: CCR

Vad är CHARIS?

Specialutgåva av CHARIS Magazine förklarar allt om tillblivelsen av CHARIS, den nya organisationen för Vatikanens kontdakt med och stöd åt Karismatiska förnyelsen (CCR)

CHARIS Magazine har i dagarna kommit med en specialutgåva om processen med tillskapande av CHARIS, den nya funktionen för Den Heliga Stolens relation till den världsvida Karismatiska förnyelsen (CCR). CHARIS startade pingsten 2019, och ersatte den tidigare organisationsstrukturen med ICCRS och Catholic Fraternity of Covenant Communities and Fellowships.

Här presenteras några av de viktigaste artiklarna och dokumenten som förklarar vad som skett och vad det handlar om.

1. Vad är CHARIS? - En informativ artikel som förklarar grunderna. Det speciella är att det inte är en offentlig organisation av lekmän, utan en entitet (eng "body") upprättad av Den Heliga Stolen genom Dikasteriet för lekmännen, familjen och livet och som getts funktionen av en juridisk person. [Läs artikeln här].

2. Påve Franciskus tal vid den internationella konferensen med Karismatiska förnyelsen i Rom pingsten 2019 i samband med inrättandet av CHARIS. I detta tal inför 4500 medlemmar av den Karismatiska förnyelsen från hela världen förklarade påve Franciskus klart vad CHARIS är och vad Kyrkan förväntar sig av den. [Läs här].

3. The Birth of CHARIS and the importance for Catholic Charismatic Renewal. Tal av kardinal Kevin Farrell i samband med inrättandet av CHARIS 6 juni 2019. [Läs här].

4. The Catholic Charismatic Renewal: a Current of grace for the whole Church. Tal av f Raniero Cantalamessa O.F.M.Cap. 8 juni 2019. [Läs här].

Dokument (klicka på texten):
CHARIS konstitutionsdekret
CHARIS statuter
Karismatisk ordbok (engelska termer)


På nationell nivå innebär det att tidigare s.k. nationella service-kommittéer för CCR ( I Sverige AKKS och KKS) upphört och en ny samarbetsform skall inrättas för samverkan mellan alla uttryck för Karismatiska förnyelsen i ett land, de lokala stiften och Vatikanen som skall bygga på gemenskap och samarbete, ej centralstyrning, CNSC (Charis National Service of Communion). För Nordens del lutar det åt att en gemensam CNSC kommer att inrättas för alla länderna som täcks av Nordiska biskopskonferensen.
CHARIS har gett ut ett dokument men riktlinjer hur en CNSC formas: [Guidelines for the creation of single CHARIS National Service of Communion].

 

 

 

 

Previous Article Pingstafton: Mässa med kardinal Anders Arborelius och de andliga rörelserna kl 17.00. CHARIS ekumeniska pingstvaka på internet 21.00
Next Article Karismatisk förnyelse i Katolska kyrkan. Nyhetsbrev augusti 2021
Print
4821 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.