Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Bengt Malmgren
/ Categories: Uncategorized

Mer från 2009

Jesusmanifestationen, ICCRS, Charles Whitehead på Europakonferensen,

2009-04-27 Förberedelserna för Jesusmanisfestationen 2 maj fortsätter.

 

Förberedelsearbetet för Jesusmanifestationen 2 maj pågår för fullt. Programmet är klart och hemsidan uppdateras regelbundet med information..  På förmiddagen 2 maj är det samling på 9 olika torg och det avslutas med en stor gemensam gudstjänst i Kungsträdgprden kl 15.00. Stockholms katolska stift är huvudansvarig för programmet på Mynttorget som börjar kl. 11.00. Medverkande där är bl.a. biskop Anders Arborelius, påvliga hushållets predikant p Raniero Cantalamessa, domkyrkokören m.fl. En speciell böneappell för de kristna i Irak står också på programmet. 

Biskop Anders skriver i ett brev till församlingarna: "Förra året ordnade man för första gången Jesusmanifestationen här i Stockholm. Kristna från olika kyrkor och samfund samlades på olika platser för att förkunna budskapet, be och sjunga lovsånger. Det avslutades med en gemensam ekumenisk gudstjänst i Kungsträdgården. I år följer man samma plan. Från katolsk sida har vi i år en större och bredare medverkan. En arbetsgrupp har arbetat fram ett program för den katolska samlingen, som äger rum på Mynttorget, alltså den bästa plats man kan tänka sig mellan Kungliga slottet och riksdagen, från kl. 11.00 till kl. 14.00. Sedan går man gemensamt till Kungsträdgården för den avslutande ekumeniska gudstjänsten kl. 15.00. Efteråt har våra ungdomar en samling i Sankta Eugenia strax bredvid. I år har vi den stora glädjen att få ha den helige faderns egen predikant med oss: pater Raniero Cantalamessa OFMCap. Han kommer att tala på Mynttorget liksom jag själv. Många olika grupper från våra församlingar och missioner medverkar med bön, sång och musik. En speciell böneappell för de kristna i Irak står också på programmet. Jag inbjuder alla som har möjlighet att delta i denna manifestation där vi vill visa på den trons glädje som Jesus genom påsken har gett oss."  [Katolska affischer och flygblad]   [Allmänna affischer och flygblad]


2009-05-20 00 ICCRS samordnar och betjänar den världsvida karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan.

Den karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan är inte en rörelse i samma mening som andra rörelser i kyrkan. Det finns ingen jordisk grundare, det är snarare en ström av Guds nåd som ger förnyelse i den Helige Ande. Den är världsvid och ger sig tillkänna i många olika uttrycksformer. Karismatiska förnyelsen består av en mångfacetterad samling personer, grupper, kommuniteter och tjänster. Men i vår olikhet och mångfald delar vi samma erfarenhet att vår tro blir mera levande genom den Helige Andes utgjutande och frigörande i våra liv. Det som vi kallar eller "den Helige Andes dop" eller "den personliga Pingsten". Charles Whitehead, tidigare president för ICCRS har skrivit en sammanfattande artikel om den karismatiska förnyelsen. Läs artikeln här.

ICCRS (International Catholic Charismatic Renewal Services) med huvudkontor i Vatikanen samordnar den karismatiska förnyelsen på världsplanet. I senaste numret av ICCRS nyhetsbrev kan man läsa mer om ICCRS och dess funktion. Till nyhetsbrevet.


2009-06-01 Påven: Kyrkans sanna natur är att ständigt formas och ledas av den Helige Ande.

 

Påven talade om Anden och Kyrkan på pingstdagen i samband med Regina Caeli till folket på Petersplatsen. Han sade bl.a: "Den Helige Ande är Kyrkans själ. Vad skulle Kyrkan reduceras till utan Anden? Kanske en stor historisk rörelse, en komplex social institution, kanske en slags humanitär agentur. I själva verket är det ju så de som betraktar Kyrkan utifrån ett icke-troende perspektiv ser på henne. Men verkligheten är att Kyrkans sanna natur, också i sin mest autentiska närvaro i historien, är att ständigt formas och ledas av Herrens Ande. Kyrkan är en levande kropp, vars liv är den osynliga gudomliga Anden".

Se video (påven talade italienska) + länk till engelsk översättning av hela talet.


2009-08-14 Charles och Sue Whitehead uppskattade talare på Livets Ords Europakonferens.

Charles Whithead, katolik med mångårig tjänst inom Katolska karismatiska förnyelsen och hans fru Sue (anglikanska kyrkan) deltog för andra året i rad i Livets ords Europakonferens och höll två mycket uppskattade seminarier, det ena om den Helige Ande och de andliga nådegåvorna i vars och ens personliga liv, och det andra om ekumenik.

I det första föredraget fokuserade Charles på Apg 2, den Helige Andes ankomst den första pingsten och betonade nyckelorden "alla" och "fylldes". Alla fylldes av den Helige Ande, och det är en modell som gäller också för oss kristna idag, menade Charles. Genom den Helige Ande får vi kraft att vara vittnen för Kristus i världen idag. Ibland vill vi inte ta emot Anden, och lever vårt kristna liv på en mycket låg nivå. Ibland är vi blinda för eller vill inte se när Gud rör sig i kraft och Anden manifesteras. Charles talade om olika reaktionssätt: 1)vi hånar och gör narr av det, 2) vi ignorerar det, 3)vi rationaliserar. Charles gav också en historik av hur den helige Ande har verkat i de olika kyrkorna under hela 1900-talet fram till nu.

Det andra föredraget fokuserade på den Helige Ande och ekumeniken. Att föra samman olika delar av kristenheten, "Kristi kropp" , ligger starkt på Charles och Sues hjärtan, och det är en viktig del av deras tjänst. Charles sade att han har en känsla av att det är en viktig tid för Sverige just nu när det gäller ekumeniken, och att Sverige kommer att  spela en viktig roll i övriga världen när det gäller det ekumeniska skeendet. 

Båda föredragen finns på video via Livets Ords hemsida.Föredrag 1 här. Föredrag 2 här. (I början c:a 15 minuter är det lovsång innan man kommer till själva föredraget, det går bra att "spola fram" om man vill hoppa över den biten.)

En annan talare som blev mycket uppskattad var Göran Skytte som gästade konferensen torsdagseftermiddagen. Skyttes tal finns här.

Previous Article Raniero Cantalamessa: Varje gång jag kommer till Sverige blir jag personligen uppbyggd
Next Article De nya rörelserna lyftes fram i påvens tal till de nordiska biskoparna.
Print
9569 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.